Menu
EUR
Rijbewijs nodig voor een fatbike?

Rijbewijs nodig voor een fatbike?

Door: Linda Reacties: 0

Heb je een rijbewijs nodig voor een fatbike?

In de wereld van e-bikes lijken fatbikes soms het onderwerp van wilde verhalen en verhitte discussies. De vraag die boven alles zweeft: “Heb je een rijbewijs nodig om op zo'n indrukwekkende e-bike te rijden?” Laten we de verwarring wegnemen, de feiten duidelijk maken en wetgeving onthullen over fatbikes. 

Allereerst, wat is precies een fatbike?

De term "fatbike" roept beelden op van robuuste frames met dikke banden en een vintage motor koplamp. Maar laten we niet vergeten dat dit e-bikes zijn die vooral bedoeld zijn voor fiets plezier op alle verschillende terreinen en ondergronden. De grote koplamp en stevige banden geven ze een uniek uiterlijk, en ja, dat kan wat verwarring veroorzaken. We beschrijven in dit blog natuurlijk enkel alleen de legale fatbike, met een 250 watt motor, trap ondersteuning en begrenst tot 25 km per uur. Dat betekent dat de fatbike wordt geclassificeerd als een e-bike vanwege deze wettelijke kenmerken. 

Dan het antwoord op de vraag: ‘Heb je een rijbewijs nodig voor een fatbike?’ 

Het antwoord is dus: “Nee!” In Nederland is het niet vereist om een rijbewijs te hebben om op een e-bike te rijden. De fatbikes vallen onder de categorie elektrische fietsen. Ze zijn toegestaan op de openbare weg, mits ze voldoen aan de wettelijke kenmerken, zoals hierboven beschreven. Als jouw elektrische fatbike aan deze voorwaarden voldoet, kun je er zonder rijbewijs mee op de openbare weg rijden. Zorg er altijd voor dat je de verkeersregels naleeft en dat je fiets in goede staat is, inclusief werkende remmen en verlichting.

Is er een Helmverplichting?

De wetgeving rondom fatbikes legt geen helmplicht op. Maar onthoud, veiligheid staat altijd voorop. Het dragen van een helm is weliswaar niet verplicht, maar het kan extra bescherming bieden.  Lees hierover meer op onze blog over de helmplicht. (link)

Alle verplichtingen rondom de e-bike op een rijtje:

  • Geen rijbewijs
  • Geen kenteken
  • Geen helmplicht
  • Geen wettelijke aansprakelijkheid 
  • Geen minimumleeftijd
  • Maximaal 25 km per uur met trap ondersteuning
  • Maximaal vermogen 250 watt.
  • Niet appen of bellen
  • Geen alcohol, drugs en medicijnen.

Bekijk hier de officiële regels van de overheid: Rijksoverheid - e-bike Regels


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »